De Nieuwe Bavo Bloeit

De Nieuwe Bavo Bloeit

Dit jaar viert De Nieuwe Bavo Bloeit haar eerste lustrum. Na vier eerdere succesvolle edities maakt Haarlemse kathedraal aan de Leidsevaart zich op voor de vijfde editie van De Nieuwe Bavo Bloeit.

Dit jaar met ruim 60.000 bloemen ontworpen en geschikt door 150 studenten en docenten van diverse Nederlandse opleidingen bloemsier­kunst en opnieuw onder de bezielende leiding van meesterbinder Ingeborg Kemperman.

Met dit evenement benadrukt de Kathedraal Haarlem haar gastvrijheid door bezoekers te ontvangen in een bloemenzee van de majestueuze versierde koepel met uitlopers in de kapellen en hoogkoor. Vorig jaar werd de Nieuwe Bavo Bloeit bezocht door 5.000 bezoekers waaronder vele uit het buitenland.

Het programma dit jaar is ruim gevuld met o.a. koepeltochten, Kathedrale rondleidingen & diverse concerten. Enkele hoogte­punten: de koepeltochten zijn spectaculair door vanaf het hoogste punt het uitzicht op de vele bloemencreaties. Rondleidingen langs de mooiste plekken van de Kathedraal en KathedraalMuseum. De avondopen­stel­lingen van vrijdag 5 april & vrijdag 12 april. Diverse concerten van o.a. Haarlemse koren, Bavocantorij (Choral Evensong). Zaterdag 13 april is de laatste dag van De Nieuwe Bavo Bloeit. Deze valt samen met de intocht van het bloemencorso Bollenstreek 2019 in Haarlem.

Ouderendag met kardinaal Simonis

Op vrijdagmorgen 5 april krijgen ouderen korting bij hun bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit. Tussen 10.00 en 12.30 uur bedraagt de toegangsprijs dan € 4,50. Dit geldt voor iedereen ouder dan 65 jaar. Om 12.30 uur wordt een speciale Eucha­ris­tie­viering gevierd met kardinaal Simonis als hoofd­cele­brant. Daarna volgt rond 13.30 uur een lezing over kunst in de kathedraal door Wim Eggenkamp (ca. 30 minuten).

Kinder­acti­vi­teiten

Een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit is voor gezinnen extra leuk. Terwijl ouders genieten van een heerlijk kopje koffie of thee zijn er voor kinderen diverse activiteiten zoals het maken van een bloemenketting of armbandje. Ook kunnen ouders en kinderen gezamenlijk een spannende koepeltocht maken tot hoog in de kerk.

Passie Evensong

Op zaterdag­avond 6 april om 20.00 uur wordt naar Engelse traditie een Choral Evensong gehouden. In deze Passie Evensong stelt de Bavo Cantorij muziek voor de Passietijd centraal. Zo klinkt ‘The Reproaches’ van John Sanders en het ‘Magnificat & Nunc Dimittis’ van George Dyson naast het adembenemende ‘Miserere’ van James MacMillan en het klaaglijke ‘Crucifixus’ van Antonio Lotti in de verstilling van de ingetogen liturgie.

De Bavo Cantorij staat onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen en het orgel wordt bespeeld door Ton van Eck. Toegang vrij, deuren open vanaf 19.30 uur. Tijdens de Evensong is er collecte.

Muziek tijdens avondopen­stel­lingen

Tijdens de twee avondopen­stel­lingen op vrijdag 5 en 12 april is er ook van alles te beleven. De kathedraal en bloemsier­kunst is prachtig uitgelicht en het aanwezige kaarslicht maakt het extra sfeervol. Op beide avonden is er muziek. Op vrijdag­avond 12 april geven zelfs meerdere koren acte de présence. Dan zullen het Oratoriumkoor Kennemerland, het Weilandensemble en het Haarlemse Kinderkoor de bloemen­ten­toon­stel­ling muzikaal omlijsten.

Combikaarten met het Frans Hals Museum

De Nieuwe Bavo Bloeit en het Frans Hals Museum slaan de handen ineen en gaan combikaarten verkopen voor bezoek aan beide bloemen­ten­toon­stel­lingen. De combikaarten worden verkocht ten tijde van De Nieuwe Bavo Bloeit. Het Frans Hals Museum en de Nieuwe Bavo hebben beide een bloemen­ten­toon­stel­ling en liggen op loopafstand van elkaar. Daarnaast worden beide locaties aangedaan door de rondvaartboten van Smidtje Canal Cruises.

Busvervoer door NZH / Vaarroute Smidtje Canal Cruises

Op zaterdag wordt door de NZH busvervoer verzorgt tussen het centrum en De Nieuwe Bavo Bloeit. Een rit met een van de historische bussen van de NZH maakt een bezoek extra leuk. Net als vorig jaar is de De Nieuwe Bavo Bloeit met een rondvaartboot te bereiken. De halte bij de aanlegsteiger Schouwburg /Kathedraal is opgenomen in de vaarroute van Smidtje Canal Cruises en maakt een bezoek aan De Nieuwe Bavo Bloeit bijzonder en aantrekkelijk.

Sterrencollege uit Haarlem sluit aan

Tijdens deze lustrumeditie wordt het aantal deelnemende onderwijsin­stel­lingen uitgebreid met het Haarlemse Sterrencollege. Studenten van het VMBO-Groen gaan o.a. aan de slag met de buitenversiering. Houtbe­wer­king, schilderen, ondergronden en bloemverziering aanbrengen hoort daar allemaal bij. De organisatie is blij dat er nu ook een Haarlemse onderwijsin­stel­ling meedoet. In totaal nemen zo’n 150 studenten deel aan de opbouw verdeeld over vijf onderwijsin­stel­lingen afkomstig uit Noord- en Zuid-Holland.

Openingstijden & entree

Vrijdag 5 april t/m zaterdag 13 april van 10.00 tot 16.30 uur
Uitzondering zondag 7 april: vanaf 12.00 uur – na de Eucha­ris­tie­viering

Avondopen­stel­lingen:
vrijdag 5 april 19.30 – 21.30 uur
vrijdag 12 april 19.30 – 21.30 uur
zaterdag 13 april 10.00 – 20.00 uur

Entree

  • Volwassenen € 6
  • kinderen 5 t/m 14 jaar € 3
  • kinderen t/m 4 jaar gratis

Informatie

Nieuwe Bavo

Kathedraal Haarlem (Leidsevaart 146) ligt aan de rand van het Haarlemse Centrum en is daardoor eenvoudig vanaf de Haarlemse ringweg (N208) te bereiken. Er is ruime parkeer­gele­gen­heid voor auto’s en er zijn speciale vakken voor bussen.

De Kathedraal van Haarlem maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland grootste­mu­seum.nl en herbergt kunst van Jan Dibbets, Marc Mulders, Jan Toorop, Mari Andriessen, Gijs Frieling, Han Bijvoet en vele anderen.

Share

Maarten de Wit

X
X

Door het gebruik van deze website gaat u ermee akkoord dat er cookies worden geplaatst voor een optimale gebruikservaring. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close